Translated by Google Translate

« Alla nyheter

Videoakademin

2017-06-02

Spaning och tips om film och rörlig media

– Som gammal TV-medarbetare blir jag frustrerad när jag ser vilken dålig kvalitet det är på många filmer som ligger på nätet numera, säger Joakim Lindhé från Videoakademin. Och jag blir ännu mer frustrerad när jag ser att dessa filmer haft hundratusentals visningar på Youtube.

Joakim Lindhés slutsats är att den tekniska kvaliteten inte är det viktigaste när man ska sprida budskap via film. Möjligheterna till enkel, snabb och billig produktion och distribution gör att innehållet har den största betydelsen.

Korta filmer om smala specifika ämnen är dagens melodi. Det kan vara en actionkamera på en pelikans näbb eller en kort instruktion om hur man backar runt hörn. Kort och koncist, och tydliga titlar och sökord ökar möjligheten att komma högt i sökträffarna.

Erik Tjernström från Frogeye gav konkreta tips om hur man ska tänka när man sänder film live över nätet. Han betonade särskilt vikten av bra ljud. Dessutom belyste han problematiken med upphovsrätt och personuppgiftslagen när man lägger upp filmer på nätet. Generellt gäller att alla som på något sätt medverkar i filmen ska ge sitt godkännande.

Peter Wirén från Yellow Kid gav avslutningsvis en kort kurs med tips och tricks kring att filma med mobilen. Förutom att han hoppas att svenska folket ska lära sig att hålla mobilen horisontellt när de filmar gav han tips på bra och billig utrustning som kan göra resultatet betydligt bättre.

– Man kan göra filmen från ax till limpa i mobilen, säger Peter Wirén. Om man skulle få samma resultat för tio år sedan hade det kostat… såå mycket pengar!

Bildtext:
Joakim Lindhé och Erik Tjernström medverkade på Videoakademins frukostlounge i Malmö på torsdagen.