Translated by Google Translate

« Alla nyheter

2018-05-30

Så var Skåne Innovation Day 2018

– Den här dagen handlar om hur vi ska bli Europas mest innovativa region och vi är en bra bit på väg. Tillsammans kraftsamlar vi idag för att möta de utmaningar vi har i Skåne och resten av Sverige, inledde Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Skåne, årets Skåne Innovation Day – den femte i ordningen

Precis som de senaste två åren var platsen för dagen en av de stora, mäktiga verkstadslokalerna i Varvsstaden i Malmö där man tidigare byggde delar till stora fartyg.

Den 30 maj ägnades istället åt framtidens idéer inom innovation, utveckling och entreprenörsskap.

– Varvsstaden är en del av Malmös innovativa framtid, sade Hanne Birk, utvecklingschef på Varvsstaden, som öppnade dörrarna och bjöd in Skåne Innovation Day även detta år.

Dagens första talare, Nicklas Bergman, presenterades som ”the Malcolm Gladwell of Tech” och anlade ett resonerande, stundom kritiskt men samtidigt optimistiskt perspektiv på alla de trender som idag påverkar oss.

Det blåser upp till en ”perfekt tech storm”, och frågan är om vi är redo för det?

– Jag lever med teknologi hela tiden, men vi befinner oss i en jättebubbla. Jag är optimistisk men jag tror det är lite för bra just nu, sa Nicklas och belyste olika aspekter av kloning, robotisering, blockkedjeteknik, virtual reality och autonoma fordon innan han avslutade:

– Fundera, förstå och var lite nyfiken. Jag tror tekniken kommer hjälpa oss väldigt mycket så länge vi använder den på ett sätt som är till gagn för samhället. Må framtiden vara med er.

House och attraktionskraft

Big Slap i Malmö är en av de största housefestivalerna i Europa. Varje år snittar festivalen 20 000 besökare. Avicii (som gjorde den sista spelningen i Sverige på just Big Slap), Tiesto och Steve Angello är några av artisterna som Ali Eftekhari, en av personerna bakom Big Slap, bjudit in genom åren.

 

– Vi har byggt upp detta med marknadsföring och tack vare att vi har en så häftig plats som Tallriken i Pildammsparken i Malmö. Jag har varit på många platser i världen men aldrig sett en plats som denna, berättade Ali och beskrev hur viktigt det är att bidra till en positiv bild av Skåne och Malmö.

Hur får vi talangerna till Skåne?

Diskussion om Skånes globala attraktivitetskraft var i fokus för en paneldiskussion med Daniel Svärd från King, Peter Kembro från Sigma Connectivity och Pernilla Johansson från Sydsvenska Handelskammaren. En av de avgörande frågorna för Skånes framtid är tillgången på rätt arbetskraft.

– Vi hade kunnat växa ännu mer om vi hade mer arbetskraft. Det finns inget bättre ställe för oss att ha kontoret än i Malmö. Folk vill komma till svensk arbetsmiljö och arbeta på framgångsrika företag, och kan de göra det i en arbetskultur som vår är det jättebra. Vi har en extremt konkurrenskraftig livskvalitet. Det är så här jag vill leva och bo, säger de som flyttar hit för att jobba hos oss, sade Daniel Svärd.

Två personer med global utblick är Anne Lidgard som arbetar för Vinnova i Silicon Valley och Region Skånes strateg Magnus Jörgel. De beskrev utmaningarna och tankarna för innovationssystemet i Skåne:

 

 

– Jag tror att Skåne kan bli lite snabbare, lite mer agilt, våga testa grejer i snabbare takt. Det gör inget om saker går sönder. ”Done is better than perfect”, sa Anne på frågan om vad vi i Skåne kan lära oss av Silicon Valley.

– Det finns ett fantastiskt samverkansklimat här i Skåne och vi ska ta tillvara på studenternas idéer, sa Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet i en kommentar.

Närings- och innovationsministern gästade Skåne Innovation Day

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s) besökte Skåne Innovation Day för att berätta om sin syn på Sveriges innovationsframtid.

– Vi kommer inte klara våra stora utmaningar i vår tid utan nya lösningar. Ska vi bygga det nya gröna hållbara samhället till exempel kan det inte bygga på samma tankar som tidigare.

Områden som Mikael pekade ut i Skåne var livsmedel, life science, industrin, hållbara städer.

– Och det är bara några exempel där ni i Skåne visat framfötterna internationellt.

Men han höjde samtidigt ett varnande finger för utvecklingen i världen, och varför det är viktigt att vi arbetar med innovation och utveckling för att motverka populistiska vindar genom att bejaka vikten av att vara på tårna, bejaka ny teknik och blicka framåt.

– 8 av 10 i Sverige tycker det är kul med robotar. I USA är siffran 2 av 10, sa han och erkände samtidigt att siffrorna kanske inte var helt vetenskapliga men likväl talande.

Efter sitt anförande deltog Mikael Damberg i Forsknings- och innovationsrådet i Skånes möte, där regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (s) är ordförande.

Henrik Fritzon pekade innan FIRS-mötet ut tre viktiga innovationsområden där Skåne har särskilt starka förutsättningar:

– Materialforskning, e-hälsa och livsmedel!

Steve Angello avslutade

Sist ut denna dag var Steve Angello, världsstjärnan från Swedish House Mafia, som numera bland annat arbetar med stiftelsen “För vårt Sverige”. Han intervjuades av moderator Mia Odabas.

Genom åren har Steve investerat i många olika typer av företag. Med den nya stiftelsen vill han även ge tillbaka till andra delar av samhället och berättade om sitt engagemang inom handlar om utanförskap, mångfald, diabetes och för ensamstående mammor.

Se alla inlägg från dagen och läs om ännu fler talare på Twitter!

Och med det avslutades årets Skåne Innovation Day – men Skåne Innovation Week fortsätter!

————-

Fakta: Vad är Skåne Innovation Day?

Skåne Innovation Day är Region Skånes årliga dag om innovation, utveckling och entreprenörskap! Dagen är en del av Skåne Innovation Week. Under Skåne Innovation Day träffas vi för att tillsammans utveckla förutsättningarna för att Skåne ska nå visionen om att bli Europas mest innovativa region 2020. Läs mer på www.skaneinnovationweek.com 

Facebook
Twitter #sid2018

————-

Bilder från dagen:

PS: Fler kommer – vi lovar!