Translated by Google Translate

« Alla nyheter

Tine Thygesen

2016-06-02

Så var årets Skåne Innovation Day!

Årets Skåne Innovation Day ägde rum i en av de unika verkstadsbyggnaderna på det gamla Kockumsområdet i Västra hamnen i Malmö, som går under namnet Varvsstaden.

IMG_1475

Faktum var att samma morgon som gästerna klev in genom grindarna till Varvsstaden seglade det sista skeppet ut med vindkraftverk ut från hamnen, vilket symboliserade att en lång epok med industriverksamhet är till ända, och att en ny tid tar vid.

Besökarna välkomnades av parkour, en miniatyr av Skåneleden (och möjlighet att uppleva leden via Google Streetmap) och DJ/näringslivsutvecklare Karl-Philip Barakate. Och i hållbarhetens tecken fick de besökare som var sugna på smoothies själva ”cykla fram den”, vilket innebar att de med hjälp av muskelkraft pressade frukterna till sin smoothie.

Under frukostminglet berättade innovationscheferna Tomas de Souza från HD-Sydsvenskan och Johan Ambuhm från Inwido om att det krävs att vara lite ”jobbig” i organisationen för att den hela tiden ska utvecklas.

Ilmar Reepalu från Regionala utvecklingsnämnden inledde dagen med att dra paralleller till när Kockums utvecklades tack vare den tidens innovativt processer och utvecklingsdirektör Mikael Stamming tog vid och funderade kring vilken roll en offentlig aktör som Region Skåne spelar när det handlar om att göra Europa mer innovativt.

Carin Daal från Region Skåne och Carl-Alberg Hjelmborn från Skåne European Office diskuterade hur bra vi i Skåne egentligen är på Europanivå och hur smart specialisering, det vill säga smarta innovationsområden som Smarta material och Hållbara städer, kan bidra till att spetsa Skåne som innovationsregion.

Fyra innovativa lösningar inom e- och m-hälsa (AppInMed, Ewa Care, Cross Technology Solutions och Next Step Dynamics) presenterades och det följdes av kommentarer från Louise Strand som är inköpsdirektör för Region Skåne och Mats Ekstrand som samordnar området, också från Region Skåne.

“Malmö är Köpenhamns Brooklyn” löd Mårten Öbrinks (Minc) koncisa sammanfattning av hur han beskriver Malmö utomlands för de som inte råkar veta var staden ligger.

Och på tal om det globala: Sarandis Kalogeropulos kallades av en del i publiken för den nye Zlatan, fast inom mobilteknologin. Han har på ett par år byggt upp ett företag med hjälp av kinesiska investeringar, Anima, vars bas är i Malmö med som opererar globalt.

På tal om uppstartsföretag: vad kan staten göra för att förbättra startup-klimatet? Om det pratade Marie Wall, som är ny start up-ansvarig på Näringsdepartementet, och publiken uppmanades skicka sina bästa förslag till henne i form av idéer på pappersark som veks till pappersflygplan.

Avslutade gjorde Jonas Birgersson som sedan nittiotalet drivit den digitala utvecklingen framåt från sin bas i Lund. Nu förklarande han underhållande varför vi är i slutet av början av utvecklingen, och varför vi nu kommer se en exponentiell utveckling av densamma…

Det är nu det börjar!

Text: Måns Renntun

OBS: Programmet innehöll så mycket mer spännande än vad som ryms i en artikel som denna. Här hittar du alla fascinerande, inspirerande talare

Twitter kan du återskapa dagen genom att följa flödet från @skaneinnovation.

#sid2016 är ett annat bra sätt att få en känsla för den fantastiska stämningen i lokalen.

Se film från morgondagens mingel

Och det kommer mera: 

  • Under fredagen publicerar vi ännu fler artiklar och filmer från de olika break out-sessions som ägde rum under lunchen
  • Många fler filmer och mer bilder kommer under fredagen
Tine Thygesen

Tine Thygesen

IMG_1497

Jonas Birgersson