Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har passerat.
Banner Sammanhang för dialog
 • 28 maj, 2018 09:0015:30
 • Mötesplats Skurup på Skurups Sparbank, Stortorget (ingång baksidan), Skurup
 • Skurups kommun, Kävlinge kommun, Midroc , Hi3 AB, Nykraft AB, Emprogage, FiDE
 • Heldagsevent
 • Ekologisk hållbarhet
 • Entreprenörskap
 • Hållbar stadsutveckling
 • Hållbar tillväxt
 • Jämställdhet
 • Övrigt
 • Sammanhang för dialog och delaktighet för att tillsammans skapa ett hållbart samhälle

  Hur bygga sammanhang för dialog och delaktighet för att tillsammans skapa ett hållbart samhälle? Hur ges alla möjligheten att samskapa den hållbara framtid och samhälle de vill ha?

  Vi har inrättat mycket av våra samhällsstrukturer i stuprör som ger snäva perspektiv. Bilden av en “normalsvensk” har i studier visat sig bestå av följande fem kriterier; vit, man, medelåders, heterosexuell och utan funktionshinder. Denna norm utgör många gånger omedvetet designkriterium för samhällsbyggnad och “innovativa” lösningar. “Normalsvensk” som designkriterium utgör bara fyra procent av befolkningen!
  Exempelvis: åldersindelning som innebär att människor inte möts över åldersgränser. Unga i förskola och skola träffar inte naturligt vuxna i arbetslivet eller äldre som har erfarenhet och livsvisdom. Detta leder till att det är svårt att se de andra perspektiven och gör att lösningar lätt blir enkelspåriga.

  Dagen inleds med goda exempel kring forum och sammanhang där olika perspektiv kan mötas för att skapa förståelse och nya innovativa tankar.

  Kring vårt övergripande tema ”Hållbara samhällen” samskapar vi i ett öppet forum genom dialog och delaktighet. Samtalet drivs av allas engagemang och ansvarstagande. Där alla ges möjlighet att bidra med egna idéer och frågeställningar. Vi arbetar tillsammans i en Open Space – en metodik som erbjuder ett demokratiskt sätt att byta erfarenheter och genomföra utvecklings- och förändringsarbete. Vi börjar med att gemensamt skapa agendan. Den som vill får gärna förbereda sig genom att ta med sig egna frågor på temat och ett engagemang för att utforska dem tillsammans med andra. Med andra ord; Vi formulerar frågor och ger varandra utrymme att samtala, reflektera och skapa. Metodiken baseras på fyra principer; De som kommer är de som skulle komma, det som sägs är det som skulle sägas, det börjar när det börjar och det slutar när det slutar. När du som deltar upptäcker att du är i en situation där du varken lär dig eller bidrar med något, har du ansvar att gå vidare, antingen till en annan arbetsgrupp eller till en annan plats. Metoden bygger på kafferastens dynamik, kaos och kreativitet. Varje individ bestämmer själv när man vill delta eller inte.

  Information

  Datum
  28 maj, 2018
  Tid
  09:00–15:30
  Adress
  Mötesplats Skurup på Skurups Sparbank, Stortorget (ingång baksidan), Skurup
  Arrangör
  Skurups kommun, Kävlinge kommun, Midroc , Hi3 AB, Nykraft AB, Emprogage, FiDE
  Kontaktperson
  Stellan Nordahl
  E-post
  stellan.nordahl@nykraft.nu
  Telefon
  0707-482582

  Anmälan

  Anmäl dig till denna aktivitet