Translated by Google Translate

« Alla nyheter

Carolina Tengblad, utvecklingschef på Orkla Foods Sverige, och Maria Norrving, gastronom på Orkla Foods Sverige

2017-05-30

Mumsande besökare bjöds på innovativ matresa hos Orkla

Syrsor, alger, buljong och probiotiska bakterier var några av de trender som stack ut när Orkla Foods Sverige bjöd in till en matresa utöver det vanliga.

Bilden: Carolina Tengblad, utvecklingschef på Orkla Foods Sverige, och Maria Norrving, gastronom på Orkla Foods Sverige.

Orkla Foods Sverige bjöd under tisdagen in till en innovativ matresa som en del av Skåne Innovation Week där besökarna bland annat fick följa med på en trendspaning kring maträtter samt deras arbete med att ständigt förverkliga trender till nya produkter.

– Vi lyssnar av vilka trender som finns och sedan funderar vi på hur vi kan omvandla dem till produkter, säger Carolina Tengblad, utvecklingschef på Orkla Foods Sverige.

Trendspaningen sker kortfattat genom tre steg. Dels inom företaget, där de mest relevanta trenderna diskuteras, men också genom resor till olika delar av världen och även genom att ständigt hålla sig uppdaterade via bloggar, matsajter och till och med serier. Att ständigt vara uppdaterade kring det senaste är en viktig del i arbetet.

– Vi nördar ner oss i produkter i butikerna. Vi vänder och vrider på produkter och kan utan problem vara i en butik i flera timmar, säger Åsa Gisel, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Många av trenderna som togs upp kändes inte helt oväntade, som till exempel det asiatiska köket och den vegetariska trenden.

– Det som vi ser mycket av i dag är att vi vill äta hälsosamt. Man vill äta mat som är bra för mig och för miljön och det ska även smaka riktigt gott.  Vi tror därför att den vegetariska trenden är här för att stanna, säger Carolina Tengblad.

Insekter det nästa heta

Det togs även upp trender som för många känns ganska otippade, åtminstone i dagsläget.

– Det pratas mycket om insekter. Det spås bli något som vi äter mer av i framtiden ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom det är en hållbar proteinkälla. Syrsor är till exempel otroligt proteinrika och enkla att föda upp. Andra stora snackisar är alger och vi ser också mycket olika typer av buljonger, säger Maria Norrving, gastronom på Orkla Foods Sverige.

Tror ni att vi kommer att äta insekter i Sverige i framtiden?
– Det är svårt att säga, det tar lång tid för något som är så nytt att bli en del av vår matkultur, men eftersom vi måste tänka nytt vad gäller hållbarhetsperspektivet är det möjligt. Vi kanske inte kommer att äta syrsan rakt upp och ner men man skulle kunna mala ner den, så att vi får proteinet men inte känslan av att det är insekter, säger Maria Norrving.

Innovativ matresa på Orkla Foods Sverige under Skåne Innovation WeekInnovativ matresa på Orkla Foods Sverige under Skåne Innovation Week

Innovativ matresa på Orkla Foods Sverige under Skåne Innovation Week