Translated by Google Translate

« Alla nyheter

2017-06-01

Skåne Innovation Day: Modet att förändras i en digitaliserad tid

Digitalisering och globalisering var temaorden för årets Skåne Innovation Day. Men samtalen och presentationerna på scenen i den gamla fabrikslokalen i Varvsstaden präglades minst lika mycket av ord som mod, ifrågasättande och förändring.

Ingen kan undgå att påverkas av vare sig digitalisering eller globalisering – på gott och ont. Det blev tydligt när över 400 personer samlades för att lyssna och dela med sig av erfarenheter, kunskap och idéer vid den fjärde upplagan av Skåne Innovation Day.

Informationssamhällets baksida belystes i det inledande samtalet med titel ”Vad händer med människan i en föränderlig tid?”. Erika Augustinsson, Mötesplats social innovation Malmö högskola, och Lasse Dencik, professor i socialpsykologi, samtalade under ledning av Lars Mogensen, journalist Sveriges Radio.

Globalisering är inget nytt

Dagens värd Region Skåne, i form av utvecklingsdirektör Mikael Stamming och Mätta Ivarsson (MP) ordförande regionala utvecklingsnämnden, hälsade välkommen. Stamming knöt an till temat globalisering genom att fundera över vad lokalen vi befann oss i, den stora hallen där Kockums en gång byggde sina stora fartyg, gjort för att sätta Malmö på kartan.

– Detta fick Malmö att finnas i varenda hamn. Så flyttade världen hit och Malmö ut, sade Stamming.
Hur bra går det egentligen?

Dagens första talare serverade en rejäl portion perspektiv, både ett internationellt och ett ekonomiskt. Henrik Mitelman, bland annat krönikör för Dagens Industri, talade om globala megatrenders påverkan på ekonomi och samhälle. Det är i Asien det händer just nu, menade han. Och hur bra går det egentligen för den svenska ekonomin?

– Vi är optimistiska idag. Konjunkturellt får man en känsla av att Sverige peakar just nu, sade Mitelman och varnade samtidigt för kombinationen minusränta och högkonjunktur.

”Passa på att tänka utanför boxen”

Den som trodde att vi efter denna utflykt i makroperspektivens värld skulle landa tryggt i den skånska innovationsmyllan, trodde hyfsat fel. Nästa talare, som förresten introducerades av roboten Elsa, berättade om valmjölk och om kött som har växt fram i lab. Med andra ord: biohacking.

– Biologin håller på att bli digital, sade Hannes Sjöblad, biohackare med mera, som hävdar att vi bara är i början av digitaliseringen.

SID17_biohacking

När tekniken för att läsa genom blir allt billigare – och därmed mer tillgänglig. Runt om i världen finns nu biohackerspaces, platser där biohackare samlas för att lära sig av varandra.

– På en eftermiddag lär man sig hur man kan genmodifiera en bakterie så att den lyser i mörkret, sade Hannes Sjöblad.

Biohacking skapar också nya möjligheter för matproduktionen. Kött som är odlat i labb och mjölk framställt av bland annat genom från narval, är inte ett framtida scenario, utan något som redan är en realitet.

– Passa på att använda dina år på jorden till att tänka utanför boxen, sade Hannes Sjöblad.

Att våga förändras

Eftermiddagen i Varvsstaden kretsade mycket om förändring och start ups. Vad krävs för att kunna förändras och starta något nytt? Mod och en genuin vilja, antagligen. Men det skadar inte med ett bra stödsystem, som guidar en sprillans ny start up en bit på vägen. Det vittnade projektledare och deltagare från både Sonys start up-program och från Medicon Village om. En nyckel till framgång för företaget Iconovo, en start up grundad av före detta anställda på Astra Zeneca, har varit samarbete med andra företag på Medicon Village. På så sätt har man fått tillgång till olika kompetenser.

– Det hade aldrig gått så fort för oss att växa om vi inte hade varit på Medicon Village, sade Orest Lastow från Iconovo.

Makt i förändringens tid

Precis som början på dagen, avslutades Skåne Innovation Day med funderingar kring digitalisering och globalisering, vem som har makten över vår tid och våra val. Det digitala är ofta lager på redan existerande saker och alltså kanske inte en så stor förändring som vi tror, menade Martin Thörnkvist, styrelsemedlem Malmö Live med mera.

– Digitalisering är mer ett mindset än teknik, sade han.

Journalisten och författaren Andreas Ekström lade i ett rasande underhållande tempo fram sina sju sätt att äga världen. Vem äger egentligen vår tid? Och vem styr våra intryck? Frågor som kräver att vi tänker efter och agerar efter de svar vi får fram – och att vi är innovativa för att hitta nya lösningar.

Läs mer om Skåne Innovation Day 2017


Mötesplats för utbyte av goda idéer

En busstur med slutdestination: smarta och hållbara städer

Håll i hatten! Nyfikna tropikhattar på safari i Helsingborgdjungeln

Skåne Innovation Day: Innovativa misslyckanden i fokus på utställning

Framtidens innovation och mötet med människor lockar på Skåne Innovation Day

Vad innebär innovation?