Translated by Google Translate

« Alla nyheter

2017-05-29

Jakten på lösningar har startat i Vellinge

Ett av de första evenemangen under årets Skåne Innovation Week var Innovationsstafetten som kommit att bli en riktig snackis i Vellinge. Under två dagar, måndag och tisdag, roterar ett innovationsteam till olika företag i kommunen för att utveckla idéer med skånsk tillväxt i fokus.

Innovationsstafetten går ut på att ett gäng möjlighetsfokuserade innovatörer med olika bakgrund åker runt till sex företag för att hjälpa till att skapa innovativa lösningar och idéer. Företaget som besöks får dela med sig av en utmaning som de vill ha hjälp med och därefter avlöser idéerna varandra.

Innovationsstafetten i Vellinge

– Syftet är att vi ska sätta igång tanken att utveckla idéer och också att hjälpa varandra. Det är så många som sitter med sin lilla låda och försöker lösa allt själva, genom Innovationsstafetten tar vi hjälp av varandra, vi tror att företagarna i kommunen har mycket att vinna på att hjälpa varandra, säger Sara Palo, näringslivs- och turiststrateg i Vellinge.

Innovationsteamet som åker runt består av alltifrån politiker till företagare och studenter. En av dem som är med i teamet för andra året i rad är Dario Ghidini.

– Det krävs en stor blandning av människor för att kunna skapa goda idéer, någon ser något som en annan inte har tänkt på. Det är roligt att vara med och bidra med nya idéer samtidigt som jag får lära känna flera nya människor, säger Dario Ghidini.

Hundratals idéer

Under förra året togs det fram hundratals goda idéer och många har redan förverkligats.

– Vi har gjort rundringningar för att följa upp fjolårets stafett och fått stor återkoppling. Förra året genererade vi i snitt 80 idéer per företag och ett stort antal idéer realiserades antingen direkt eller genom lite olika vinklingar, säger Lisbeth Böhm, innovationscoach på Effectus som är delarrangör.

Det är tredje året i rad som Innovationsstafetten går av stapeln och redan nu är det kö till nästa års stafett.
– Det är roligt att intresset är så stort. Jag tror att det har att göra med att man ser resultat. Det är lätt att bli hemmablind när man sitter med sitt företag och jobbar här och nu i vardagen, teamet hjälper en att lyfta blicken, säger Sara Palo.

Företag vill svetsa samman laget

Innovationsstafetten i Vellinge

Först ut i årets Innovationsstafett var Skanör Elbyrå AB och Skanör VVS AB.
– Vi har vuxit mycket och har nästan dubblat antalet anställda på kort tid. Vår utmaning är därför att få ihop personalen till ett sammansvetsat lag. Jag hoppas på att få verktyg som vi kan använda för att skapa en vi-känsla bland personalen, så att alla vet vad vi står för som företag, säger ägaren Patrik Johansson.

Under två dagar fortsätter nu stafetten på sex olika företag i Vellinge kommun.

Läs mer om Innovationsstafetten